Nafukovací hračky z Fatry

Kdo by si nepamatoval červeného buvola nebo modrého slona? Vždyť nafukovací hračky Libuše Niklové se zapsaly do nejednoho dětského srdce a zařadily se k ikonám českého designu. Od roku 2010 se u příležitosti výstavy „200 dm3 dechu“ začaly v Napajedlech znovu vyrábět, opět ručně a opět tradiční technologií. Tentokrát z fólie s certifikátem o zdravotní nezávadnosti.

Nafukovací hračky z Fatry

LIBUŠE NIKLOVÁ

(1934 – 1981)

Jedna z ikon českého designu vystudovala Uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti. První hračky (malé pískací gumové postavičky) začala navrhovat již v polovině 50. let minulého století v Gumotexu Břeclav. Od 60. let je její jméno spojováno především s Fatrou Napajedla, kde vznikla slavná polyethylenová zvířátka a miminko s harmonikovým trupem, nápadité nafukovací hračky a také sedací zvířátka. Celkem si nechala patentovat tři chráněné vzory a devět vynálezů. Libuše Niklová navrhovala ke svým hračkám také některé obaly a potisky.

V roce 2013 se Fatra vrátila ke spolupráci s designéry, kteří pro ni navrhli originální nafukovací hračky v podobě zvířat, dopravních prostředků a míčů. Poprvé byla kolekce představena na pražském týdnu designu a módy Designblok '13. Jedná se o tyto designéry:

JAN ČAPEK

(1976)

Nafukovací hračky z Fatry

Vystudoval SUPŠ Turnov, obor broušení a rytí drahých kamenů, Univerzitu J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Fakultu umění a designu, UMPRUM Praha, obor Kov a šperk a následně obor Design.
Dva roky působil v Evropském designcentru firmy Electrolux (2. místo ve světové soutěži pro studenty designu za návrh pračky pro muže). Pro Karlovarské minerální vody původně navrhoval pouzdro na skleněnou láhev Pininfarina, následně pak celé portfolio PET lahví. Pivovary ze skupiny Plzeňský prazdroj od něj používají sklenice pro Radegast a Velkopopovický Kozel a stáčí ho do několika jím navržených PET láhví.
Kromě vlastní designérské práce vede v současnosti Ateliér produktového designu na univerzitě v Ústí nad Labem. Je jedním z autorů nových nafukovacích hraček – Psa a Formule - pro Fatru Napajedla.

JERRY KOZA

(1976)

Vystudoval architekturu na Vysoké škola umělecko-průmyslové. V roce 2003 bylo křeslo Kotrmelec zařazeno mezi 100 ikon českého designu za posledních 100 let – Česká stovka. Ve stejném roce obdržel cenu Ladislava Sutnara za významné obohacení české architektonicko – designerské scény. Křeslo NO4S pro mm interiér bylo zařazeno do výroční knihy Red Dot 2007. Odrážedlo Torpédo, které navrhl společně s Annou Kozovou, získalo ocenění za nejlepší prototyp Designbloku 2008.
Spoluzaložil společnosti SYMBIO DESIGN (2005) a Atelier SAD (2008), který naposledy rekonstruoval vnitřní prostory Žižkovského televizního vysílače. Za čerpací stanici GAS

Nafukovací hračky z Fatry
ve slovenském Matouškovu dostali více prestižních zahraničních ocenění, např. cenu poroty amerického magazínu Travel + Leisure v kategorii Best Transportation Design. Společně se svou manželkou Aničkou navrhl pro Fatru Napajedla nové nafukovací hračky – Kozu a Traktor.

ANNA KOZOVÁ

(1982)

Vystudovala stejně jako její manžel na pražské Vysoké škole umělecko-průmyslové, obor design výrobků. Za redesign chirurgických nástrojů pro kladenskou firmu Beznoska získala cenu Czech Grand Design v kategorii Objev roku. Za následující instrumentárium byla firma nominovaná na Výrobce roku. Od roku 2008 navrhuje pro značku Trash Made limitované kolekce z elektroodpadu. V roce 2009 je opět nominována společně s Jerrym Kozou v kategorii Designér roku za dětské odrážedlo Torpédo. V roce 2010 vytvořila mlhovou fontánu pro výstavu Archiv zázraků v rámci Expa v Šanghaji. Společně s manželem Jerrym navrhla pro Fatru Napajedla nové nafukovací hračky – Kozu a Traktor. Nafukovací hračka Koza byla nominována za rok 2013 na cenu Czech Grand Design.

Nafukovací hračky z Fatry

ZUZANA LEDNICKÁ

(1974)

Vystudovala navrhování a technologii výroby hraček na Střední uměleckoprůmyslové škole a grafický design u prof. Zdeňka Zieglera na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Od roku 1995 pracuje ve Studiu Najbrt. Je držitelkou řady cen za design, mezi jinými i bronzové medaile ze soutěže o Nejkrásnější knihu světa roku 2012 za knihu o Libuši Niklové. Hrdá je i na svůj podíl na knihách o fotografce Evě Fukové nebo Zdeňku Zieglerovi, na knize Czech 100 Design Icons, plakátech pro divadelní představení Bez kyslíku a film Bez doteku nebo na vizuální styly pro Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. V roce 2006 založila značku mojemoje, která vyrábí limitované edice tašek, porcelánu, snowboardů i doplňků pro děti. Spolupracovala na expozici hraček v Muzeu Napajedla. Pro Fatru Napajedla navrhla graficky výrazné potisky na nafukovací míče.

Kde a jak vynikaly jednotlivé hračky zachycuje společně s jejich autory přibližuje vtipné video z Fatry.

Nafukovací hračky můžete zakoupit přímo v naší prodejní galerii.


Také se můžete podívat do Muzea v Napajedlích, kde vznikla stálá expozice nazvaná Hřiště hraček, zde se děti i dospělí mohou hravou hormou s tvorbou Libuše Niklové a Alfréda Kluga seznámit. Autorem této expozice je syn Libuše Niklové výtvarník Petr Nikl.  

Zdroj: Fatra Napajedla

05.02.2014 10:25, view all posts
© 2013 - 2024 malovanatruhla.cz, all rights reserved.

These web pages are using cookies. More information here / reset.